Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Издателски и разпространителски консорциум
Автор: svetovete Категория: Изкуство
Прочетен: 43493 Постинги: 9 Коментари: 1
Постинги в блога от Август, 2011 г.

Перник, Радомир и Брезник са стартовите точки на националната кампания
„Да върнем книгите при хората”. Пощенските станции там вече не са просто пощи, а интересни и приветливи места, където освен обичайните услуги се предлага и богат избор от книги.image

В истински празник на културата се превърнаха откриванията в пощите. Събитията бяха изпълнени с много поезия, вълнуващи срещи с интересни личности от областта на изкуството и разбира се с много настроение.

Безспорно за приятната и задушевна атмосфера  допринесе и самият създател на идеята „Да върнем книгите при хората” поетът Захари Иванов, председател на консорциум „Световете”. Обаятелен, духовит, отличен събеседник, изключително ерудиран, той бе в центъра на събитията. Но неговия ентусиазъм и увереност за успешната реализация на проекта не са просто една идеалистична мечта, а плод на многогодишен опит и познание. За Захари Иванов спокойно може да се каже, че е гражданин на света, пътувал е много, общува с хора от различни страни, говори 5 езика, живял е дълги години в Австрия, която обикновено асоциираме с подреденост, чистота, висок стандарт, успех... Именно от там в него се поражда идеята книгите да се продават в пощите. Поетът споделя, че е виждал подобен модел в малките селища в Австрия, много го е впечатлил и фактът, че тези пощи с книгите всъщност са превърнати в приятни места за комуникация, независимо от владеещите ни интернет и мобилни технологии.image

Заедно със Захари Иванов на всички събития е и съреализатора на проекта Деян Дънешки, шефът на Български пощи. Не е лесно да се променят отдавна изградени структури в пощенските клонове, за да се превърнат пощите в мини-книжарници, но Деян Дънешки вярва, че реализирането на инициативата „Да върнем книгите при хората” си заслужава усилията. Пред медиите, той наблегна над това, колко е важно - четенето за нашето езиково и литературно развитие и че книгите са тези, които ни носят просветление и мъдрост, облагородяват и ни правят по-добри.
(На снимката : Главният изпълнителен директор на Български пощи ЕАД Деян Дънешки, областният управител на област Перник инж. Иво Петров и председателят на консорциум "Световете" Захари Иванов)

Специални гости на откриването в пощата в Перник бяха украинските писатели Иван Драч и Петро Засенко, които пристигнаха у нас за представянето на най-новите си творби. Представители на областната управа също подкрепиха кампанията и се  включиха в събитието. 

Изключително добре протекоха и откриванията в пощите в Радомир и Брезник. Специален гост в Радомир бе известният поет Петър Андасаров, рецитира свои стихове,  а в Брезник - поетесата Анжела Димчева представи новата си стихосбирка.
Не липсваха приятни изненади и за най-малките, областният управител Иво Петров подари книжки от новоокрития щанд на всички присъстващи деца с пожеланието да четат и черпят знание и следват поуките за доброто от българските народни приказки.image 

Старателно подредените в специални витрини и щендери книги веднага привлякоха вниманието на посетителите. Всички присъстващи се радваха както на книгите, гостуващите творци, така и на новия облик на пощите във всеки един от тези градове, които  се превърнаха в едно по-добро място за хората.
(На снимката: Украинските поети  Иван Драч и
Петро Засенко
)

 





 Националната кампания обхвана и Черноморието

В пощенските станции на още четири селища бяха открити щандове за книги от инициативата „Да върнем книгите при хората”. Националната кампания обхвана морските курорти – к-с Албена, „Св.св. Константин и Елена”, кв. Сарафово в Бургас и Несебър. imageИнициаторите на идеята – Захари Иванов от консорциум „Световете” и главният изпълнителен директор на Български пощи ЕАД Деян Дънешки  за пореден стартираха откриванията  пощенските клонове, превръщайки ги в истински празник на книгата.
Специален гост на събитията и в четирите селища бе поетът с китара Ивайло Диманов, който представи свои творби, раздаде автографи и разбира се зареди с много настроение присъстващите.

image 

 


На откриването в курорт „Албена” присъстваха председателят на парламентарната Комисия по културата, гражданското общество и медиите Даниела Петрова, областният управител на Добрич Желязко Желязков и заместник - кметът на Добричка община Камелия Койчева. Те останаха впечатлени от идеята на кампанията и изразиха желанието си да спомогнат развитието й в бъдеще.image

 


Заместник областният управител на Бургас  Златина Дукова бе официален гост на събитието в пощата в бургаският квартал Сарафово, тя оцени полезността на инициативата особено за младежите, които са оставили книгите на заден план, заради съвременните технологии и интернет. А председателят на Транспортната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Иван Вълков остана очарован от новия облик на пощенската станция и изказа възхищението си от идеята да се предлагат книги в пощите.image


При откриването на щанда за книги в пощенската станция в новата част на Несебър присъства Заместник -кметът на града Иван Гургов, който приветства благородната инициатива и пожела успех в развитието на кампанията. На събитието гостува и общинският съветник Атанас Терзиев, той сподели, че това е едно добро дело, което хората в Несебър със сигурност ще оценят.
Диана Георгиева

 
Категория: Изкуство
Прочетен: 3190 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 07.06.2012 13:33

Националната кампания "Да върнем книгите при хората", която стартира това лято продължава с пълна сила. Това е съвместна инициатива на консорциум "Световете" и Български пощи, като идеята да направят книгите по-достъпни за хората и върнат интереса им към четенето, което българинът е занемарил напоследък. Хубавата книга е извор на познание, каквото няма да ни даде нито интернет, нито модерните комуникации. Тя е дар за човечеството, който ни обогатява по уникален и естествен начин, развивайки мисленето, интелекта и духовността ни.
Обичта ни към книгите, връщането им във всеки дом, влизането им във всяко сърце би било още една крачка към усъвършенстването ни като личности и стремежът ни към доброто.
Мисията "Да върнем книгите при хората" е трудна, но не и невъзможна. Организаторите на проекта с много желание и ентусиазъм вече направиха първите стъпки и са уверени в успешното реализиране на идеята.
      Но как в действителност книгите ще се доближат до хората?
Като се предлагат в пощите. Досега книгите ги купувахме от сергии, супермаркети, павилиони за вестници, разбира се и от книжарници, които са все по-малко, а в някои селища липсват напълно. Не всеки човек би могъл да има лесен достъп до изброените, ако ли пък има, няма да има достатъчно избор и т.н.
Благодарение на издателски и разпространителски консорциум "Световете" и Български пощи, сега в 500 пощенски станции се предлагат книги, като целта е клоновете непрекъснато да растат, да обхване и по-малките населени места. image
  Но като говорим за такова предлагане, не си мислете че става въпрос за няколко заглавия, изложени тук-там между пликовете и картичките. Напротив, проектът е доста мащабен и освен лесен достъп, цели да предостави и богат избор.
Книгите са предоставени от над 20 издателства с различни тематики - художествена литература, учебна, здравна, справочна, детска...  Книгите са от български и чуждестранни автори.
Естествено цялото това изобилие от книги е изложено на специални щендери, подредени и аранжирани за максимално удобство и избор на хората, като книгите ще се продават на обявените корични цени.
За да удоволетворят и насърчат още повече читателите, организаторите на проекта са подготвили каталози на издателствата с всичките им заглавия, за да може всеки да си поръча съответната книга, която за момента не е налична.image

  "Да върнем книгите при хората" стартира с официални откривания в пощенски станции в няколко града. За да достигне новината за това начинание по-бързо до хората събитията бяха отворени за всички желаещи. Известни поети и писатели представиха свои творби, разговаряха с хората, раздаваха автографи. Политици, представители на общински и областни управи също присъстваха на откриванията и подкрепиха тази полезна идея.

Кампанията продължава с още по-интересни събития - новите мини-книжарници в пощите предстоят да ни срещнат с обичани творци от областта на изкуството и естествено с невероятното изобилие от книги.
  Пощенските станции са идеалното място, където книгите ще са по-близо до хората - няма човек, който да не ходи до пощата поне 1-2 пъти в месеца. Така дори тези, които са изоставили четенето поради някаква причина, отивайки в пощата няма как да останат безразлични към притегателната сила на книгите. Всеки поглед, всяко разгръщане на страниците, всеки нов читател са още една крачка към успеха на мисията "Да върнем книгите при хората", но това ще и личен успех за всеки от нас.

Диана Георгиева


Категория: Изкуство
Прочетен: 2392 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 07.06.2012 13:34
Търсене

За този блог
Автор: svetovete
Категория: Изкуство
Прочетен: 43493
Постинги: 9
Коментари: 1
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Август, 2011  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031