Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2011 00:09 - Откриха първите щандове за книги в пощите
Автор: svetovete Категория: Изкуство   
Прочетен: 3191 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.06.2012 13:33


Перник, Радомир и Брезник са стартовите точки на националната кампания
„Да върнем книгите при хората”. Пощенските станции там вече не са просто пощи, а интересни и приветливи места, където освен обичайните услуги се предлага и богат избор от книги.image

В истински празник на културата се превърнаха откриванията в пощите. Събитията бяха изпълнени с много поезия, вълнуващи срещи с интересни личности от областта на изкуството и разбира се с много настроение.

Безспорно за приятната и задушевна атмосфера  допринесе и самият създател на идеята „Да върнем книгите при хората” поетът Захари Иванов, председател на консорциум „Световете”. Обаятелен, духовит, отличен събеседник, изключително ерудиран, той бе в центъра на събитията. Но неговия ентусиазъм и увереност за успешната реализация на проекта не са просто една идеалистична мечта, а плод на многогодишен опит и познание. За Захари Иванов спокойно може да се каже, че е гражданин на света, пътувал е много, общува с хора от различни страни, говори 5 езика, живял е дълги години в Австрия, която обикновено асоциираме с подреденост, чистота, висок стандарт, успех... Именно от там в него се поражда идеята книгите да се продават в пощите. Поетът споделя, че е виждал подобен модел в малките селища в Австрия, много го е впечатлил и фактът, че тези пощи с книгите всъщност са превърнати в приятни места за комуникация, независимо от владеещите ни интернет и мобилни технологии.image

Заедно със Захари Иванов на всички събития е и съреализатора на проекта Деян Дънешки, шефът на Български пощи. Не е лесно да се променят отдавна изградени структури в пощенските клонове, за да се превърнат пощите в мини-книжарници, но Деян Дънешки вярва, че реализирането на инициативата „Да върнем книгите при хората” си заслужава усилията. Пред медиите, той наблегна над това, колко е важно - четенето за нашето езиково и литературно развитие и че книгите са тези, които ни носят просветление и мъдрост, облагородяват и ни правят по-добри.
(На снимката : Главният изпълнителен директор на Български пощи ЕАД Деян Дънешки, областният управител на област Перник инж. Иво Петров и председателят на консорциум "Световете" Захари Иванов)

Специални гости на откриването в пощата в Перник бяха украинските писатели Иван Драч и Петро Засенко, които пристигнаха у нас за представянето на най-новите си творби. Представители на областната управа също подкрепиха кампанията и се  включиха в събитието. 

Изключително добре протекоха и откриванията в пощите в Радомир и Брезник. Специален гост в Радомир бе известният поет Петър Андасаров, рецитира свои стихове,  а в Брезник - поетесата Анжела Димчева представи новата си стихосбирка.
Не липсваха приятни изненади и за най-малките, областният управител Иво Петров подари книжки от новоокрития щанд на всички присъстващи деца с пожеланието да четат и черпят знание и следват поуките за доброто от българските народни приказки.image 

Старателно подредените в специални витрини и щендери книги веднага привлякоха вниманието на посетителите. Всички присъстващи се радваха както на книгите, гостуващите творци, така и на новия облик на пощите във всеки един от тези градове, които  се превърнаха в едно по-добро място за хората.
(На снимката: Украинските поети  Иван Драч и
Петро Засенко
)

 





 Националната кампания обхвана и Черноморието

В пощенските станции на още четири селища бяха открити щандове за книги от инициативата „Да върнем книгите при хората”. Националната кампания обхвана морските курорти – к-с Албена, „Св.св. Константин и Елена”, кв. Сарафово в Бургас и Несебър. imageИнициаторите на идеята – Захари Иванов от консорциум „Световете” и главният изпълнителен директор на Български пощи ЕАД Деян Дънешки  за пореден стартираха откриванията  пощенските клонове, превръщайки ги в истински празник на книгата.
Специален гост на събитията и в четирите селища бе поетът с китара Ивайло Диманов, който представи свои творби, раздаде автографи и разбира се зареди с много настроение присъстващите.

image 

 


На откриването в курорт „Албена” присъстваха председателят на парламентарната Комисия по културата, гражданското общество и медиите Даниела Петрова, областният управител на Добрич Желязко Желязков и заместник - кметът на Добричка община Камелия Койчева. Те останаха впечатлени от идеята на кампанията и изразиха желанието си да спомогнат развитието й в бъдеще.image

 


Заместник областният управител на Бургас  Златина Дукова бе официален гост на събитието в пощата в бургаският квартал Сарафово, тя оцени полезността на инициативата особено за младежите, които са оставили книгите на заден план, заради съвременните технологии и интернет. А председателят на Транспортната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Иван Вълков остана очарован от новия облик на пощенската станция и изказа възхищението си от идеята да се предлагат книги в пощите.image


При откриването на щанда за книги в пощенската станция в новата част на Несебър присъства Заместник -кметът на града Иван Гургов, който приветства благородната инициатива и пожела успех в развитието на кампанията. На събитието гостува и общинският съветник Атанас Терзиев, той сподели, че това е едно добро дело, което хората в Несебър със сигурност ще оценят.
Диана Георгиева

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetovete
Категория: Изкуство
Прочетен: 43575
Постинги: 9
Коментари: 1
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930