Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на svetovete
Име:
Диана Георгиева

Статистика
Популярни постинги:
0

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
1

Блогъри добавили в любими:
2

Блог вълни:
0
Последни постинги

Брой 2 на списание „Световете“ изненада читателите си с многообразието от стилове, жанрове, направления и поколения в литературата, изкуството, историята, архитектурата, театъра, киното, музиката. От страниците му  може да се научат интересни подробности за личности като Уинстън Чърчил, Дилма Русеф, Елиас Канети, Радой Ралин; за творчеството на Кристо, Татяна Лолова, Пийт Мондриан, Раймондо Флакомио, Рени Врангова, Гертруд Ритман – Фишер, Гунила Клингберг, Атанас Куртев, Димитър Динев...

 Целта на списанието е не просто да показва известни имена в културата на Европа и света, но да ги представя в необичаен ракурс (хармония на слово и образ) чрез нови текстове и малко известни изображения. Така органично се преливат поезия, проза, сатира, есеистика, публицистика, културология в гласовете на Оскар Уайлд, Емили Дикинсън, Сергей Лавров, Иван Давидков, проф. Иван Маразов, Никола Инджов, Ивайло Балабанов, Михаил Белчев, Елица Виденова, Иван Есенски, Васил Сотиров, Петър Софрониев, Георги Гълов, Слави Георгиев, Йордан Костурков, Калин Терзийски, Рада Добриянова – Сверин, Андрея Мор...

 Тома Спространов разказва за своите неповторими срещи с Рей Чарлс, Тина Търнър, Стиви Уондър, Джеймс Браун, Соломон Бърк.

 Зад завесата на хитовите български телевизионни сериали надниква кинокритикът Борислав Гърдев и умело балансира везните на очакването и успеха, на адмирацията и разочарованието.

 Татяна Лолова – неподражаема, експанзивна, шеметна в думите и емоциите си – върви под ръка със своята приятелка Юлия Пискулийска и събира овациите не само на сцената, но и по емблематичната с театралната си слава улица „Раковски“, защото  „тя не е маскирана, върви по своя въздушен мост, по който любовта на хората превежда твореца над локвата“.   

 Чрез своите кореспонденти по света списание „Световете“ наистина присъства в центъра на важни културни събития и те изгряват на страниците му: Лука Розатели (Италия), Магдалена Бояджиева ( Испания), Олга Арнаудова (Канада), Елена Симон – Анслингер (Германия).В списание „Световете“ нищо не е прекалено сериозно, нито многословно, защото „кратките думи са най-добрите, а старите думи, когато са кратки – са най-добри от всички“ (У. Чърчил).

 Стремежът на главния редактор Захари Иванов е общото излъчване на изданието да сихронизира вълните на познание и забавление, на рисунък и емоция, дори когато нямат нищо общо. Понякога абсурдното е най-красивото в живота, взривявайки оковите на правилата.

 Със своя втори брой списание „Световете” ще зарадва читателите  с интригуващ подарък – DVD с новия българския филм „Лора от сутрин до вечер” с режисьор и сценарист Димитър Коцев – Шошо, с участието на Миленита, Христо Петков, Димо Алексиев...
Едно градско приключение за приятелството, любовта, забавленията и главоболията, които могат да ви донесат осъществените мечти...
Анжела Димчева

 




Категория: Изкуство
Прочетен: 971 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 07.06.2012 13:26

Десетки представители на културния елит се събраха в Пиано бара на Столичната библиотека преди дни, за да почетат раждането на едно непривично за времето ни издание – списание „Световете“, което вече е въплътената мечта на издателя и поета Захари Иванов.

В приветствието си експрезидентът
Желю Желев
каза, че искрено е изненадан от мощното интелектуално, естетско и в същото време достъпно текстово излъчване на списанието. Той припомни важността на залегналата в основата му идея за равнопоставеност на българската култура със световната не само защото нашите земи са люлка на европейската цивилизация, но и защото най-представителната визитна картичка на нацията ни продължават да бъдат образци от родната археология, музика, изобразително и танцово изкуство. Захари Иванов представи част от големите имена на творци, включени в брой 1 (Николай Кънчев, Валентин Пламенов, Ленард Коен, Чеслав Милош, Николай Гяуров, Жан-Мишел Жар, Теодосий Спасов, Ан дьо Колбер) и впоследствие огласи новаторската схемата за подбор на авторите, идеите и тематичния кръг, която ще се прилага и при следващите броеве: Форумът на „Световете“ (тук присъстват проф. Иван Маразов, проф. Михаил Неделчев, проф. Мирослава Кортенска, Никола Инджов, Васил Сотиров, Тома Спространов, Стоимен Стоилов, Федя Филкова и др.) ще се грижи да се намират тези акценти – имена, събития, художествени факти, които са съизмерими със световни явления в културния живот, а редакционният екип от редактори и дизайнери ще търси баланса в синхронизирането им и визуалното онагледяване по най-добрия начин. Литература, музика, театър, кино, пластични изкуства, археология, архитектура – в най-разнообразните си жанрове, стилове и формати ще бъдат не просто любопитно четиво за широка аудитория, а изживяване на актуалното естетическо битие, за което от години жадува българинът. Но другите издания го пренебрегваха за сметка на скандално грозния, клюкарско страховит, печелбарски имидж.

В този дух бяха и приветствените думи на Мирослава Кортенска: „До последно не вярвах, че това списание ще излезе, но Захари е един смел човек, който застава зад благородни каузи“. Никола Инджов говори за мисията на всеки творец: „Аз участвам в този брой с представяне на старомексиканската поезия, която чета и изследвам от няколко десетилетия със съзнанието, че никоя национална култура, включително и българската, не може да се развива пълноценно без представата за човека и света, създадена от безименните писатели на атцеките...“

„На добър час“ на списание „Световете“ пожелаха още десетки писатели, учени, музиканти и художници... Сред тях беше и новият председател на СБХ Любен Генов, който откри съпътстваща събитието изложба: „В памет на Петър Добрев“.

 Анжела Димчева


Категория: Изкуство
Прочетен: 3761 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 02.12.2011 15:28

В културното пространство на България вече присъства брой 1 на списание „Световете“ - цветно, луксозно издание за литература, музика, археология, кино, история, театър, пластични изкуства.


 

Списанието е насочено към широк кръг интелигентни читатели и е уникално по своята същност да презентира идеята за значението на културните ценности, противопоставяйки се на властващия в медийния пазар акцент за „лошата“ новина, за скандала от всякакъв характер. Чрез онагледяване на различните изкуства екипът на изданието се опитва да отрази най-доброто от сътвореното през 20-ти и 21-ви век. Различните жанрове в литературата, както и репортажите от изложби, концерти и театрални постановки, ще се редуват с представяне на знакови събития, личности и проекти от световна величина, като удоволствието от четенето ще бъде допълнено от оригинални визуални решения. На страниците на „Световете“ ще намират място нетрадиционни идеи, формати на изписване и „оживяване“ на художествените произведения. Ще се дава път на автори от всички поколения, без значение на принадлежност към творчески съюзи, формални и неформални обединения, направления в изкуството, политически възгледи.
Целта на главния редактор Захари Иванов е чрез едно луксозно издание да се отдаде заслуженото признание на българското изкуство в контекста на европейската и световна култура. Затова в брой 1 до сериозните научни изследвания на проф. Иван Маразов фигурират публикации за хитови имена в популярната музика (Фреди Коул, Жан-Мишел Жар, Теодосий Спасов, Ленард Коен, „Пух“).  Представени са значими фигури от нашата и световна литература - Николай Кънчев, Валентин Пламенов, Никола Инджов, Чеслав Милош (Нобелов лауреат), Джонатан Уийнър (носител на наградата „Пулицър“). Обърнато е внимание на изложби-събития, състояли се в София (Нунцио Бибò и Ан дьо Колбер), на автори от средното поколение (Ивайло Диманов, Тодор Чонов, Неда Антонова), на млади, но силни творчески присъствия (Петър Краевски, Георги Ангелов, Ангелина Павлова, Виолета Драганова, Петя Денева).
Публицистичното напрежение се подхранва от текстове на Мирослава Кортенска, Мартин Ралчевски, Фредерик Жоаньо, Ивайло Диманов. В рубриката „Гласове от миналото“ научаваме малко известни факти от биографията на Николай Гяуров, а в рубриката „Президентите“ гостува Желю Желев.
И за да не бъде прекалено „академична“ атмосферата, Васил Сотиров ни кани „На чашка с приятели“ чрез шаржовите си миниатюри, а Николай Петев и Сливестър Сталоун са „осветени“ от равносметката на своите юбилеи.
Основател и главен редактор на списание „Световете“ е Захари Иванов, а Форумът на изданието включва утвърдени имена в българската наука и култура: проф. Иван Маразов, проф. Михаил Неделчев, проф. Мирослава Кортенска, Васил Сотиров, Елица Виденова, Йордан Янев, Никола Инджов, Румен Янчев, Стоимен Стоилов, Тома Спространов и Федя Филкова. 
Официалната премиера на списанието бе на 30 ноември 2011 г. в Пиано бара на Столичната библиотека.
Анжела Димчева

 

 
Категория: Изкуство
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 07.06.2012 13:27

 

Националната кампания „Да върнем книгите при хората” стигна и до Велинград.
На 14 октомври бе открита книжарница в Централната поща.


Книги се предлагат вече в 515 пощенски станции, както и в 3 книжарници на пощите. Като проектът цели този брой все повече да се увеличава, с което да осъществи идеята книгите да бъдат по-лесно достъпни и за хората в малките населени места и да насърчи четенето.
Книжарницата във Велинградската поща бе официално открита от зам. областния управител на Пазарджик Ваня Минкова, инж. Исмет Бабучи – временно изпълняващ длъжността кмет на Велинград,  инициаторите на кампанията „Да върнем книгите при хората” Деян Дънешки главен изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД и Захари Иванов от консорциум „Световете”.

На откриването присъстваха представители от областната и общинска управа, писатели, поети, учители, изкуствоведи, журналисти, граждани и гости на града..

Новооткритата книжарница посрещна първите си посетители с изобилие от книги – стотици издания, подредени в модерни витрини и щендери, богато разнообразие от жанрове, български и чужди автори от най-добрите издателства в страната. Освен художествена, научна, детска и справочна литература, тук ще се предлагат учебници,учебни помагала, CD и  DVD.
А освен това всеки може да си поръча книга, която не е налична в книжарницата, по интернет и да я получи тук в пощата без да плаща за доставка.

Тази нова възможност за потребителите се предоставя чрез онлайн каталога www.svetovete-knigi.com, който е важна част от инициативата „Да върнем книгите при хората”.

Събитието се превърна в истински празник на културата – за приятната атмосфера допринесоха бардът Бойко Георгиев и поетесата Анжела Димчева, които представиха свои творби. Захари Иванов от консорциум „Световете” също изненада приятно гостите като рецитира свои стихове. Организаторите зарадваха присъстващите със специално подбрани CD и DVD.

Диана Георгиева
Категория: Изкуство
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 07.06.2012 13:28

Националната кампания „Да върнем книгите при хората” стигна и в Пловдив. На 5 октомври официално бе открит новия пощенски клон на бул. Македония, както и щандът за книги. Лентата  преряза главният изпълнителен директор на пощите Деян Дънешки в присъствието на зам.-кмета на  града Александър Долев и Захари Иванов от консорциум „Световете”. Богата фолклорна програма изненада приятно всички гости на събитието.  Присъстваха писатели, поети, издатели, журналисти.

 Диана Георгиева
Категория: Изкуство
Прочетен: 2167 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 07.06.2012 13:29
Търсене

За този блог
Автор: svetovete
Категория: Изкуство
Прочетен: 43576
Постинги: 9
Коментари: 1
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930